Διχογνωμία ΕΣΡ-ΕΕΠΠ για τα τυχερά παιχνίδια στην τηλεόραση

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Παρατηρώντας πως «οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούν να προβάλλουν άνευ απαιτούμενης άδειας παίγνια τα οποία έχουν χαρακτηριστικά τυχερών εκπομπών», το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλέορασης (ΕΣΡ) παρεμβαίνει ακόμη μία φορά στο θέμα των τυχερών παιχνιδιών και τονίζει προς όλους τους σταθμούς ότι «απαγορεύεται η προβολή μη αδειοδοτημένων τυχερών παιγνίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Το ΕΣΡ θυμίζει πως τυχερά θεωρούνται τα παιχνίδια για τα οποία «υφίσταται έστω και εν μέρει επιρροή της τύχης στο αποτέλεσμα» ή όταν υπάρχει «οικονομική διακινδύνευση». Και σημειώνει πως αυτή «υφίσταται ιδίως όταν η χρηματική επιβάρυνση για τη συμμετοχή του κοινού στο παίγνιο υπερβαίνει τη συνήθη αστική χρέωση ενός τηλεφωνήματος ή το κόστος ενός απλού γραπτού μηνύματος».

Δηλαδή με απλά λόγια, το ΕΣΡ θεωρεί πως στην πραγματικότητα όλα τα τυχερά παιχνίδια που μεταδίδονται από την ελληνική τηλεόραση, με τη συνδρομή γραπτού μηνύματος, πρέπει να απαγορευτούν.

Η στάση του ΕΣΡ στο θέμα αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον Κανονισμό που εξέδωσε η Επιτροπή Εποπτείας – Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία διατήρησε μόνο για τον εαυτό της το δικαίωμα να ελέγχει και να αποφασίζει ποια θεωρούνται τυχερά παιχνίδια και ποια όχι.

Η ΕΕΕΠ έχει ήδη θεωρήσει πως είναι νόμιμα τα παιχνίδια «Call & Win» (E-TV), «Puzzle TV» (Alpha) και «SOS Quiz» (Alpha). Για το τελευταίο το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ΕΕΕΠ έκρινε πως είναι νόμιμο στις 17 Μαρτίου 2014. Αντιθέτως, είναι «παρανόμως προβαλλόμενα τυχερά παιχνίδια», σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, το «Αποκαλυπτικό» (Extra), το «Boing» (Alpha), το «Call for Cash» (διάφορα κανάλια), το «Night Quiz» (ΑΝΤ1), το «Super Game» (ΑΝΤ1), ο «Τηλεκύβος» (ΑΝΤ1) αλλά και δύο διαγωνισμοί! Το «Real Summer Contest» (Real FM) και το «Cosmote Your Day Contest», που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τυχερά παιχνίδια!

Ποια όμως δεν θεωρούνται τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με την ΕΕΕΠ;

Πρόκειται για «Το Πρωινό» (ΑΝΤ1), το «TV Quiz» (ΑΝΤ1), το «Μελέτησέ το» (Star), το «Live U» (Star), το «ενικός» (Star), το «Μίλα» (Star) και το «ΦΜ Live» (Star).

Share/Bookmark